Skip to navigation | Ga naar menu

orgelconcert - Zomerorgelconcert Marc Fitze (CH)

25 augustus 2019

In de zomer zijn er elke week orgelconcerten op de zondagmiddag in De Duif. Entree: vrijwillige bijdrage.

De Duif
De Duif, verborgen parel aan de Prinsengracht in Amsterdam verbergt met een bescheiden uiterlijk een verrassend groots interieur met enorme mogelijkheden. Het bijzondere Smits-orgel, het grootste Smits-orgel boven de grote rivieren, maakt De Duif uniek en authentiek. Wim Eggenkamp, een monumentenman in hart en nieren en liefhebber van kerken en orgels heeft ook in het behoud en de restauratie van De Duif en het Smits-orgel een belangrijke rol gespeeld.

Tijdens de zomer bespeelt iedere week een bekende organist (nationaal en internationaal) het Smits-orgel. De organist is live te volgen op beeldscherm. Stephan van de Wijgert, vaste organist in De Duif verzorgt de samenstelling en het programma.

Smits-orgel; 'monument in een monument'

Het Smits-orgel in De Duif is een Rijksmonument. Het werd gebouwd tussen ca. 1862-1882 en het is het grootste Smits-orgel boven ‘de grote rivieren’. Het verkeerde al enige tientallen jaren in uiterst slechte toestand. Stadsherstel heeft in 1997 (tegelijk met de restauratie van het gebouw) besloten tot grondige restauratie van dit beroemde instrument.  In 1997 werd het orgel gedemonteerd. Zeven jaar later - najaar 2004 - is begonnen met het terugplaatsen van het inmiddels (grondig) gerestaureerde orgel.

Complete programma zomerorgelconcerten:

Zondag 7 juli              Expeditie Orgel, van de Amstelkerk naar de Duif  We beginnen het concert in de Amstelconcert. Na een concert van 25 minuten wandelen we naar de Duif waar we ontvangen worden met koffie en thee alvorens het tweede deel begint.
Zondag 14 juli            Matteo Imbruno
Zondag 21 juli            Andreas Meisner (DE)
Zondag 28 juli            Stephan van de Wijgert (met o.a. symfonie nr. 4, Widor)
Zondag 4 augustus     Johan Hermans (BE)
Zondag 11 augustus   Evan Bogerd
Zondag 18 augustus   Dariusz Bakowski-Kois (PL)
Zondag 25 augustus   Marc Fitze (CH)

Informatie

Plaats De Duif
Tijd16:00 uur
Toegang vrijwillige bijdrage
Kaartverkoop
Website www.orgelconcertendeduif.nl/
Categorie: Cultuuragenda, De Duif