Skip to navigation | Ga naar menu

Bakenesserkerk

Samen met de Sint Bavo vormt de Bakenesserkerk het markante silhouet, waardoor men Haarlem van veraf herkent. De Bakenesserkerk begon klein, als een eenvoudige houten kapel op de Bakenes, de landtong in de Spaarnebocht.

Ze was er misschien al wel voor 1250, maar zeker daarna. Ze deed dienst als bedehuis voor graaf Willem II en was gewijd aan Onze Lieve Vrouwe. Kort na 1250 werd het houten gebouw vervangen door een stenen gebouw dat in de tweede helft van de 15e eeuw alweer aan vervanging toe was. In 1530 kwam de huidige toren erbij en in het begin van de 17e eeuw kreeg de kerk haar huidige vorm.

In januari 2010 startte de restauratie van de Bakenesserkerk onder leiding van Stadsherstel. Na een jaar restaureren is het kerkgebouw herbestemd tot kantoor. De Bakenesserkerk is ook ingericht als expositieruimte voor kleine, tijdelijke exposities met vondsten uit de Haarlemse bodem. In de Bakenesserkerk is een glazen afscheiding met vitrines gebouwd. Hierdoor ziet men vanaf binnenkomst het gehele gebouw. Het dak van het kerkgebouw is jarenlang door regen aangetast. Dat had ook invloed op het schilderwerk van de gewelven. Deze zijn opnieuw geschilderd en voorzien van een gouden bies.

NB. De Bakenesserkerk heeft op 27 november 2012 de publieksprijs gewonnen van de Lieven de Keypenning 2012.

Het kerkgebouw is gratis te bezoeken op werkdagen van 13.00-16.30 uur en elke derde zondag van de maand van 12-16 uur. Naast de expositie is het werk van de archeologen te bewonderen.

Stadsherstel was opdrachtgever van de restauratie en blijft eigenaar. De gemeente Haarlem huurt de Bakenesserkerk voor een langdurige periode. Dankzij de herbestemming is dit rijksmonument hersteld en kan door middel van de huurinkomsten het jaarlijkse onderhoud weer worden uitgevoerd. De kerk is een geschikte locatie voor lezingen, symposia, diners, recepties en huwelijksvoltrekkingen.

Adres: Vrouwestraat 12, 2011 JV Haarlem

Neem voor meer informatie contact op met:

020-5200090

Locatie

Ga naar de virtuele tour >