Skip to navigation | Ga naar menu


De Groene Grachten is een initiatief van de onlangs overleden Wubbo Ockels en was opgericht met het doel de grachtengordel van Amsterdam te verduurzamen. Zo was het plan van de Groene Grachten om een duurzaam totaalpakket voor grachtenpanden te realiseren; zelf groene energie op wekken en te besparen in een pand.

Stadsherstel Amsterdam is sinds de Dag van de Duurzaamheid 10-10-2012 founding partner van dit ‘groene’ initiatief. De Groene Grachten en Stadsherstel hoopten daarmee een voorbeeldfunctie te vervullen en zo een bijdrage te leveren zodat de wereldberoemde grachtengordel nog vele eeuwen mee kan: energiezuinig en letterlijk duurzaam.

Samenwerking

De andere founding partners van het initiatief zijn de Gemeente Amsterdam, Search B.V., Liander, Philips en VMW Taxand. Daarnaast waren er nog vele andere partijen betrokken. Zo waren er kennispartners, zoals Waternet, Deerns, Emma, Liandon, Tauw en Royal Haskoning die de Groene Grachten ondersteunden met haalbaarheidsstudies, manuren en het beschikbaar stellen van technologieën. En dan waren er nog partijen die hun steentje bijdroegen aan het initiatief met hun kennis, netwerk en ondersteuning zoals Amsterdam Smart City en Urgenda. Door het delen van kennis afkomstig van al deze verschillende partijen werd het initiatief versterkt en kon de voorbeeldfunctie van het initiatief groeien.

Nieuwe Prinsengracht

Stadsherstel startte de bijzondere samenwerking met de Groene Grachten met een pilot van zes panden aan de Nieuwe Prinsengracht. De centrale vraag hierbij was hoe de panden zelf efficiënter om konden gaan met warmte en elektriciteit, zonder de monumentale elementen aan te tasten.
Van de zes Stadsherstelpanden aan de Nieuwe Prinsengracht zijn vijf Rijksmonumenten uit de 18e en 19e eeuw. Het verduurzamen van deze panden was een bijzondere uitdaging, want ze vormen een prachtig stukje Amsterdams historisch centrum, maar zijn zowel van binnen als van buiten ontzettend verschillend.

Samen met Bureau Monumenten en Archeologie zijn de panden uitvoerig doorgenomen en opgemeten. Stadsherstel stelde met de architect een pakket van duurzame maatregelen samen, zoals het plaatsen van een lucht-warmtepomp met lage temperatuurverwarming, isolatie, achterzetramen en warmteterugwinning op water en ventilatielucht. Vervolgens is het pakket doorgerekend. De meeste panden gaan van energielabel F-G naar A-B met de voorgestelde maatregelen!
De duurzame restauratie van de rij panden zal naar verwachting rond de zomer van 2014 worden afgerond. In de panden worden woningen gerealiseerd. 

Zon op de Zwijger

Stadsherstel was samen met de Groene Grachten, Dienst Ruimtelijke Ordening, Bureau Monumenten & Archeologie en Search een onderzoeksproject gestart om zonnepanelen te plaatsen op de schuine kap van Pakhuis de Zwijger. Daarvoor werd een prijsvraag uitgeschreven die in december 2014 is gewonnen door JansZon BV. Doorslag voor de jury gaven uiteindelijk de mate van innovativiteit en de haalbaarheid van het ontwerp. “Er is een innovatieve, matzwarte film technologie toegepast, welke een goed rendement oplevert en het sheddak op egaal en homogene wijze afdekt.”, aldus de jury. Het homogene, subtiele ontwerp van de zonnepanelen past goed bij de stijl van het pand en is daarmee een voorbeeld voor andere zonnedaken in de stad.  Op de dag van de duurzaamheid in 2015 is het project afgerond. 

Belangstelling

Het duurzame project stond erg in de belangstelling. Stadsherstel stelde de panden van de Nieuwe Prinsengracht in samenwerking met de Groene Grachten in 2103 open tijdens Open Monumentendagen. Ook bezochten de Vrienden van Stadsherstel het project in 2013 en 2014 in grote getale tijdens de jaarlijkse Vriendenwandeling. Ook bij  wandeling die Stadsherstel organiseerde voor de Hart-Hoofddag van de Triodosbank bezochten grote aantallen mensen het duurzaamheidsproject.

Meer weten?

Bezoek de website van De Groene Grachten of bekijk een kort filmpje waarin Wubbo Ockels 90 seconden alles vertelt over het project.

Volg ook het nieuws over de Groene Grachten: