Skip to navigation | Ga naar menu

Zaanstreek

Stadsherstel Zaanstreek N.V. is een samenwerkingsverband tussen de Zaanse woningbouwvereniging Parteon en Stadsherstel Amsterdam. Stadsherstel Amsterdam neemt voor 51% deel, Parteon voor 49%. De N.V. houdt zich in de Zaanstreek bezig met het werk waar Stadsherstel in en om Amsterdam al meer dan vijftig jaar sterk in is, het behouden van gebouwd cultureel erfgoed.

Aanleiding tot de oprichting van Stadsherstel Zaanstreek was de overname, eind 2009, van een groot deel van de monumentale huizen op de Zaanse Schans van de stichting De Zaanse Schans. Maar Stadsherstel Zaanstreek opereert, zoals de naam al duidelijk maakt, niet alleen op de Zaanse Schans. De gehele Zaanstreek is haar werkterrein.

De oprichting van Stadsherstel Zaanstreek past in het beleid van beide partners. Parteon zocht voor een deel van haar monumentenbezit een specifieke vorm van beheer en vond dat in deze N.V. Stadsherstel Amsterdam zoekt sinds enige jaren uitbreiding van haar restauratiewerk in dit deel van Noord Holland en werkt daarbij graag samen met plaatselijke partijen. Ook de gemeente Zaanstad juichte een dergelijke ontwikkeling binnen haar grenzen toe.

Vanwege haar ruime ervaring met monumentale gebouwen is Stadsherstel Amsterdam verantwoordelijk voor de restauratie, het onderhoud en de exploitatie van de panden van Stadsherstel Zaanstreek.