Skip to navigation | Ga naar menu

De Grote Kerk van Schermerhorn

De Grote Kerk van Schermerhorn is sinds 2016 eigendom van Stadsherstel Amsterdam. Samen met de oude eigenaar, de Stichting Oud-Hollandse Kerken (SOHK) en de Plaatselijke Commissie (PC) maakte Stadsherstel een plan om ervoor te zorgen dat de kerk behouden blijft als een prachtig monument en kan dienen als een comfortabel en bijzonder multifunctioneel centrum.

De schatten
De Grote Kerk, die in de jaren 1634-1636 als Nederlands Hervormde kerk in gotische stijl is gebouwd herbergt een aantal bijzondere schatten. In de eerste plaats natuurlijk de gebrandschilderde ramen die nog grotendeels in tact zijn. Bijzonder is ook het met bloemenmotieven beschilderde houten tonggewelf. Daarnaast de prachtig gerestaureerde borden aan de wanden van de kerk. Zeker niet vergeten mogen worden de twee scheepjes, het orgel, de klokken en de bijzondere merktekens.
Zij maken dat de Grote Kerk van Schermerhorn een gebouw is met een bijzondere cultuurhistorische waarde. Een kerk om trots op te zijn!

De geschiedenis
Wie de kerk van Schermerhorn ziet vraagt zich af hoe zo’n klein dorp aan zo’n grote kerk komt. Die moest immers worden betaald uit de plaatselijke belastingen. Aan het begin van de zeventiende eeuw woonden er vooral arme mensen in Schermerhorn. Toch werd de kerk gebouwd en dat is best wel bijzonder.
Belangrijk om te weten is dat de kerk werd gebouwd in de Gouden Eeuw. De tachtigjarige oorlog was nog niet afgelopen, maar de provincies Holland, Zeeland en Utrecht hadden niet veel last meer van oorlogshandelingen. Amsterdam was het centrum van de wereldhandel. Visserij en walvisvaart waren belangrijke bronnen van inkomsten, zeker voor de inwoners van De Rijp en Schermerhorn.

De restauratie
De Grote Kerk van Schermerhorn is de afgelopen maanden flink onder handen genomen. De kerk ging compleet op de schop en dat was nodig ook. Aannemer Piet van der Burg legt deze maanden de laatste hand aan de restauratie die meer dan 750.000 euro heeft gekost. Donderdag 18 mei wordt de kerk officieel heropend.
De Grote Kerk van Schermerhorn is na de ingebruikname in 1634 nauwelijks veranderd. Dat komt met name omdat de arme inwoners van het dorp vrijwel geen geld hadden om het monumentale gebouw te onderhouden. Door geldgebrek werden de authentieke gebrandschilderde ramen ernstig verwaarloosd. Kleine reparaties konden uitsluitend worden uitgevoerd door de verkoop van bezittingen. Als gevolg van het minimale onderhoud staat de kerk er na ruim 350 jaar nog precies bij zoals deze gebouwd is.
Uit de geschiedenisboeken blijkt dat het voornaamste onderhoud van de kerk in de vorige eeuw heeft plaatsgevonden. Halverwege de twintigste eeuw werd het dak van de kerk voor 37.000 gulden gerestaureerd. Ruim tien jaar later, in 1962, werd het interieur van het gebouw grondig aangepakt. Hiervoor werd een bedrag uitgetrokken van 236.843 gulden. In 1989 volgde de restauratie van de toren. In het laatste decennium vond de meest recente restauratie van de kerk plaats.
In 2016 heeft de Grote Kerk opnieuw een grote opknapbeurt gekregen. Door die restauratie kan de kerk het gehele jaar door gebruikt worden.

Proef de historie, ervaar de magie
Als men op zoek is naar een sfeervolle locatie voor een bijzondere activiteit of een speciale gelegenheid dan is de mogelijkheid om dat in de Grote Kerk van Schermerhorn te organiseren. In deze accommodatie kunt u met gemak grote gezelschappen ontvangen, of dat nu voor een feest, een zakelijke bijeenkomst, beurs, concert, modeshow, trouwerij of een uitvaartplechtigheid is. Meer informatie hierover vindt u HIER
Er worden regelmatig concerten en exposities in de kerk georganiseerd en van tijd tot tijd stelt Schermerhorn gezamelijke arrangementen samen zoals het Leeghwaterarrangement op 5 augustus 2018.


Mede mogelijk gemaakt door
De restauratie van de kerk is mogelijk dankzij een legaat uit een erfenis van een Schermerhorner, de Vriendenstichting van de Grote Kerk Schermerhorn en een bijdrage van:
      

Locatie