Skip to navigation | Ga naar menu

Buiten zitten op het terras? Het mag weer!

1 juni 2020

Velen hebben ernaar uitgekeken: de terrassen zijn per 1 juni aanstaande weer open. Natuurlijk gaat alles wel volgens de richtlijnen, zo moet er 1,5 meter afstand zijn tussen de gasten aan de verschillende tafeltjes. Elke horecaondernemer mag zelf beslissen of er wordt gewerkt met reserveringen. Maar het drankje of hapje in de buitenlucht is straks dus mogelijk op één van de terrassen in een Stadsherstelmonument. Zie hier een kleine selectie van de horecazaken die u kunt bezoeken.

tHUIS aan de AMSTEL
In Amsterdam-Oost, aan de Amstel langs een groene strook, is de voormalige ingenieurswoning van de oude Zuidergasfabriek te vinden. Tijdens de restauratie zijn de glas-in-loodramen en het behang van vroeger zo veel mogelijk in oude glorie hersteld. Dankzij een bijdrage van de Vriendenvereniging van Stadsherstel kon het toegangshek weer worden teruggeplaatst. Het unieke monument bij het water schittert en is de plek van culinair en artistiek café tHUIS aan de AMSTEL. 

Vanaf 1 juni 12:00 uur is iedereen weer welkom op het zonovergoten terras aan de Amstel. tHUIS aan de AMSTEL werkt alleen met online reserveringen en in shifts voor lunch, borrel en diner. Zo krijgt iedereen de kans om lekker te tafelen. Een host ontvangt elke gast bij aankomst, voert het controlegesprek en zal de mogelijkheden voor lunch, borrel of diner bespreken.
tHUISafhalen en de tHUISwinkel blijft gewoon zoals het is: als het terras vol zit, kan men er nog steeds een goede koffie to go, boterhammen, tosti’s, brunchpakket, borrelhappen, ijsjes, tHUISgemaakte granola en zoet voor picknick of onderweg bestellen.
Voor lunch en borrel reserveringen: https://thuisaandeamstel.nl/tafelreserveren


Distilleerderij en Proeflokaal ’t Nieuwe Diep
Het gemaalgebouw in het Flevopark werd in 1880 in gebruik genomen, in 1984 verloor het zijn functie en was het tot 2004 in gebruik als woning voor de laatste machinist en zijn vrouw. Na de restauratie en herinrichting is in dit voormalige stoom- en later elektriciteitsgemaal Distilleerderij en Proeflokaal ’t Nieuwe Diep gevestigd.

Tijdens de gedwongen sluiting de afgelopen maanden, hebben we van de nood een deugd gemaakt en in de houten vloerdelen en de balken boven de oude molenkelder (onder de tegels) zwam verwijderd en de aangetaste delen aangepakt. Maar toen kwam het volgende hoofdstuk voor de horecaondernemer: het gepuzzel om het zo voor elkaar te krijgen dat men weer gasten kan ontvangen. Hier is reserveren vooralsnog niet nodig. Wel mag er maar het maximum aantal mensen op het terras en om dit in goede banen te leiden staat Tim van Distilleerderij en Proeflokaal ’t Nieuwe Diep bij de ingang. Wat niet is veranderd, is het diverse assortiment. Zie hiervoor de website: www.nwediep.nl

Kathmandu Kitchen
De Waakzaamheid is het oudste nog bestaande houten horecapand in Nederland. Hierover werd al gesproken in 1626, toen onder de naam van Herberg “De Prins”. Ten tijde van de Franse machthebbers (1806 -1813) veranderde de naam in De Waakzaamheid. Vanaf de negentiende eeuw ging De Waakzaamheid tevens als cafë- concert- en feestzaal functioneren. Eeuwenlang speelde De Waakzaamheid een belangrijke rol in het dagelijkse leven van Koog aan de Zaan.

Sinds 2017 is Kathmandu Kitchen in het pand gevestigd. En ook zij zijn blij dat zij vanaf 2 juni gasten mogen verwelkomen in het restaurant en op het terras. Zij zijn geopend van dinsdag tot en met zondag, van 12:00 tot 22:30 uur. Kathmandu Kitchen is gespecialiseerd in de Indiase en Nepalese keuken, proef hun populaire gerechten "Butter Chicken", "Tandoori Mixed grill" en "Daal Bhaat".
Voor reserveringen: www.kathmandukitchen.nl 

Theehuis de Akermolen
De Akermolen - ook wel Oude Molen genoemd - is op het eerste gezicht een onaanzienlijk gebouwtje, maar het is het belangrijkste bouwwerk van de Middelveldsche Akerpolder. Zonder de molen had de polder niet bestaan. Sinds 1999 heeft Stichting De Oude Molen gestreden voor het behoud van de zwaar vervallen molenstomp. Na de restauratie is de molenstomp geschikt gemaakt voor het vestigen van een koffie- en theeschenkerij.

Ook Theehuis de Akermolen opent maandag 2e Pinksterdag weer haar deuren en heet iedereen van harte welkom. Maar het zal wel anders dan anders zijn. Daar waar normaal op een mooie dag het theehuis een soort bijenkorf is met alle deuren open en overal plek voor komende en gaande gasten, gaat men nu een in- en uitgang op het terras hanteren. Via de ingang worden gasten naar de uitgiftebalie geleid, alwaar men kan bestellen en afrekenen. De normaal 70 plekken buiten zijn teruggebracht naar 40. De gasten hebben de keuze uit 15 verschillende tosti’s op heerlijk brood van de bakker. Ook zullen de zelfgebakken taarten niet ontbreken en is er natuurlijk lekkere koffie.
Vanaf dinsdag 2 juni kunnen gasten ook weer binnen terecht. Vooraf moet er wel worden gereserveerd, ook is het dan  mogelijk een High Tea (voor maximaal 4 personen) te reserveren. “We zijn allemaal wel een beetje zenuwachtig omdat het zo anders is, maar we hopen op begrip. Alleen samen krijgen we corona onder controle. Tijdens de sluiting hebben veel klanten ons gesteund door middel van het kopen van een cadeaubon. Hiervoor onze hartelijke dank, het heeft ons echt goed gedaan om te ervaren dat mensen ons zo’n warm hart toedragen", vertelt Heleen van Muiswinkel, verantwoordelijke van Theehuis de Akermolen.
Reserveringen via: https://www.deakermolen.nl/

De Gouden Reael
De Gouden Reael ligt op het Bickerseiland in het centrum van Amsterdam. Het pand dateert uit de Gouden Eeuw. De eigenaren, de familie Reael, plaatsten halverwege de 17e eeuw een grote gevelsteen in de voorgevel. De beroemde fotograaf Jacob Olie is in deze buurt geboren en maakte vanaf 1860 in deze wijk de eerste stadsfoto’s. Het restaurant heeft op de Petemayenbrug en langs de gevel een terras met uitzicht op het water en de passerende bootjes. Vrienden van Stadsherstel droegen bij aan het realiseren van de trapgevel van dit pand.
Vanaf woensdag 3 juni is de Gouden Reael weer geopend. Gasten zijn na reservering welkom van woensdag tot en met zondag, en op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 12:00 en 16:00 uur is er ook lunch. Er wordt gewerkt met twee shifts, eentje tot 20:15 uur en eentje na 20:30 uur. Reserveren is alleen mogelijk voor twee personen en voor huishoudens.

Sinds eind 2019 runt de familie Caron de Gouden Reael. Tijdens de coronaperiode bood men het "Caron à la Maison” pakket aan, een driegangenmenu op restaurantniveau dat de gast kon afhalen en thuis verder kon bereiden. Chef-kok Alain Caron liet elke keer in een filmpje op Facebook zien hoe het allemaal moest. "De pakketten waren relatief gezien een groot succes, elke week hebben veel mensen thuis genoten van een avondje Caron. "We hopen in de toekomst nog wel iets met de pakketten te gaan doen, maar voor nu gaat de concentratie eventjes volledig uit naar de heropening", aldus manager Julian Louw.
Reserveringen via: https://goudenreael.nl/

Paviljoen Puur
Fort Diemerdam is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie uit de negentiende eeuw. UNESCO heeft de Stelling in 1996 op de Lijst van Werelderfgoed opgenomen vanwege haar waarde voor de mensheid. Alle gebouwen, waaronder de voorraadbunkers en de fortwachterswoning, maar ook het groen zijn hersteld.
Op de plek waar vroeger een tweede fortwachterswoning stond, is het bijzondere gebouw Paviljoen Puur gebouwd. 

Paviljoen Puur opent deze zomer een outdoor pop-uprestaurant: vanaf maandag 1 juni tot en met september kunnen gasten kunnen er elke donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag aanschuiven voor een coronaproof viergangendiner in een festivalachtige setting. Op zaterdag en zondag kan men komen lunchen op deze unieke locatie, net buiten Amsterdam, in het groen. 
Wie een tafel wil bemachtigen, kan reserveren via: https://www.paviljoenpuur.nl/buitendinereninamsterdam 

Categorie: Algemeen nieuws