Skip to navigation | Ga naar menu

LUISTERVERHAAL WESTFRIES MUSEUM; TIJDCAPSULE KERK SCHERMERHORN

29 mei 2020

De Grote Kerk van Schermerhorn is sinds 2016 eigendom van Stadsherstel Amsterdam. Samen met de oude eigenaar, de Stichting Oud-Hollandse Kerken (SOHK) en de Plaatselijke Commissie (PC), bestaande uit vele enthousiaste vrijwilligers, maakte Stadsherstel een mooi levensvatbaar plan. De kerk is daardoor behouden als bruisend cultureel middelpunt en ontmoetingsplek in het dorp Schermerhorn. 

Het levend en bruisend houden van dit soort kerken kan alleen maar dankzij de inzet van vele, vaak plaatselijke, vrijwilligers. Zij zetten zich vaak dagelijks in, zodat ook anderen van “hun” kerk kunnen genieten. Henkje Koning is zo’n drijvende kracht. Zij heeft zich 18 jaar ingezet voor haar kerk en per 1 juni geeft zij het stokje door aan haar opvolger. Hierbij bedanken wij haar voor haar geweldige enthousiasme en liefde voor dit monument en Schermerhorn. Voor haar werk heeft Henkje de Gouden Penning van de Gemeente Alkmaar mogen ontvangen. In dit filmpje vertelt Henkje over de kerk.

Unesco Top-10 van gebrandschilderde ramen

De kerk is in de jaren 1634-1636 als Nederlands Hervormde kerk in gotische stijl gebouwd en herbergt een aantal bijzondere kunstschatten. Vooral de originele gebrandschilderde glas-in-loodramen zijn bijzonder. Ze behoren tot de Unesco Top-10 van gebrandschilderde ramen in Nederland. Zo is er bijvoorbeeld een werk van Rubens op te zien.
Toen Stadsherstel deze kerk overnam, moest ze gerestaureerd worden. Er werd tevens een goede verwarming gerealiseerd, zodat de kerk nu het hele jaar door gebruikt kan worden.

Restauratie van het glas

Ook restaureerden we de zeer bijzondere gebrandschilderde glas-in-loodramen. Dit was mede mogelijk dankzij een legaat van een dorpsbewoner, Vrienden van de Grote Kerk Schermerhorn, Vrienden van Stadsherstel, de gemeente Alkmaar, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Provincie Noord-Holland. Over de restauratie en de bijzonderheid van de ramen is een filmpje gemaakt.

Naar aanleiding van de presentatie van het filmpje hield de directeur van het Westfries Museum, Ad Geerdink, een korte lezing waarin hij de luisteraars via de glas-in-loodramen van de Grote kerk Schermerhorn mee terug nam naar de Tachtigjarige Oorlog. Volgens Ad Geerdink is de Grote Kerk Schermerhorn een tijdscapsule. 

Bezoek ook deze kerk, proef de historie, ervaar de magie

De Grote Kerk van Schermerhorn is na de ingebruikname in 1634 nauwelijks veranderd. Dat komt met name omdat de arme inwoners van het dorp vrijwel geen geld hadden om het monumentale gebouw te onderhouden. Door geldgebrek werden de authentieke gebrandschilderde ramen ernstig verwaarloosd. Kleine reparaties konden uitsluitend worden uitgevoerd door de verkoop van bezittingen. Als gevolg van het minimale onderhoud staat de kerk na ruim 350 jaar er nog precies bij zoals deze gebouwd is. Bezoek of organiseer ook een activiteit in deze kerk, het is er één van de meer dan dertig kerkelijke gebouwen van Stadsherstel die een tweede leven hebben gekregen. Zie ook: www.grotekerkschermerhorn.nl

Categorie: Algemeen nieuws