Skip to navigation | Ga naar menu

Opgeleverd: boerderij voor mensen met geheugenproblemen

1 mei 2020

Zorgen voor de zieke medemens is iets van alle tijden. In deze tijd van corona staan we nog meer stil bij de zorg. Daarom zijn we extra trots dat we in Nieuw-Vennep de Margaretha’s Hoeve hebben gerestaureerd en herbestemd tot een kleinschalige woonvorm voor mensen met geheugenproblemen. Het nostalgische tbc-huisje heeft daar ook een mooie plek in gekregen, dankzij onze Vrienden en de J.C. Ruigrok Stichting. 

Stadsherstel is eind 2017 eigenaar geworden van de Margaretha’s Hoeve aan de Hoofdweg in Nieuw-Vennep. De afgelopen twee jaar is het monument gerestaureerd en herbestemd, zodat vanaf 9 mei aanstaande zorgondernemers Resi en Rogier Vroegindeweij in deze Herbergier in de Haarlemmermeer een liefdevol thuis kunnen bieden aan ouderen met geheugenproblemen. In het voormalige bedrijfsgedeelte zijn 16 appartementen met een eigen badkamer, met douche en toilet, gebouwd. Elk appartement in deze verlengde stolpboerderij is uniek en verschilt qua oppervlakte. In de appartementen zijn de vloerbalken of de oude kapconstructie mooi zichtbaar.In het hart van de hoeve is voor de gasten een gezamenlijke woonkamer met open woonkeuken gerealiseerd. Ook hier komt de grote houten gebintconstructie goed tot zijn recht. De spanten met gebintstijlen houden het dak omhoog. Alleen de delen die verrot of aangetast waren, zijn vervangen. Er moest wel eerst een volledig nieuwe fundering komen. "We zagen tijdens het heien dat de linkerkant van de boerderij voor een deel begon te zakken. Extra funderingsonderzoek maakte duidelijk dat het betreffende deel niet op palen was gebouwd zoals de rest, maar alleen op staal. Nadat de boerderij in 1880 volledig was uitgebrand, heeft men de nieuwe boerderij een stuk breder gemaakt. Deels op de oude fundering en deels op een nieuwe", aldus projectleider Willem van Iterson.


Het hart van de stolpboerderij voor restauratie

Kleinschalig wonen in Herbergier

Het echtpaar Vroegindeweij en hun twee schoolgaande kinderen wonen in het gerestaureerde voorhuis, hierdoor hebben zij goed zicht op de zorg en zijn zij direct betrokken. Resi Vroegindeweij is verpleegkundige en gespecialiseerd in zorgverlening aan mensen met dementie. Rogier heeft gewerkt voor zorgverzekeraars, zorgkantoren en gemeenten, altijd met een maatschappelijke zorg insteek. "We zagen in ons werk de behoefte aan kleinschalige zorgvormen. Ook zoveel mogelijk in de voor mensen bekende omgeving. Met deze visie zetten wij voor onze gasten een huislijke sfeer neer, met vooral voldoende persoonlijke aandacht. Wij kijken naar de mogelijkheden, dus naar wat iemand nog kan en niet andersom",vertelt Rogier.
Rogier en Resi vinden het belangrijk dat ook echtparen welkom zijn in Herbergier Nieuw-Vennep. "Als één een diagnose heeft en de ander niet, kan men toch bij ons als paar komen wonen. Dit is anders dan hetgeen in de reguliere zorg gebruikelijk is. Ook kan het zijn dat de partner nog wel zelfstandig thuis blijft wonen, vanzelfsprekend mag hij/zij zo vaak als wenselijk is, langskomen voor een gezamenlijke kop koffie of zelfs mee-eten. Dit willen we juist aanbieden in een grote boerderij, want nieuwbouw heeft niet de uitstraling die we zoeken", benadrukt Resi.


Paneel in het voorhuis                   Resi en Rogier Vroegindeweij

Het ambacht van de Margaretha’s Hoeve is ook goed te zien in de voormalige opkamer in het voorhuis. Hier had de gehele voorgevel vroeger schuifpanelen als isolatie. Deze panelen zijn merendeels rond de jaren ’80 verdwenen, maar twee zijn uiteindelijk teruggevonden en weer schuivend gemaakt. 

Zie hieronder het filmpje - gemaakt door De Drie Notenboomen (zorgconcept Herbergier) - van het project:

Het tbc-huisje 

Het tbc-huisje is eind 19e eeuw op het erf van de Margaretha’s Hoeve neergezet door de toenmalige eigenaar boer Jan Dirk Bulk. In de zomer kwamen familieleden, die kampten met astmatische klachten, uit Den Haag logeren, want daar in de polder was er tenminste frisse lucht. Zij vertoefden in het tbc-huisje en konden uit de wind en meedraaiend met de zon van de frisse lucht genieten. Dit soort huisjes kwamen wel vaker voor in groene gebieden, maar ze beginnen steeds zeldzamer te worden. Daarom was het erg fijn dat we dit huisje konden restaureren dankzij een bijdrage van onze Vrienden vereniging en de J.C. Ruigrok Stichting.

Het tbc-huisje staat naast de voormalige boerderij en is een prefab houtskeletbouw gebouwtje in Zwitserse chaletstijl met een gerestaureerd draaimechaniek. Voor de Tweede Wereldoorlog was tuberculose (tbc) een van de meest voorkomende ziekten. De ziekte was slecht te behandelen. De enige remedie in die tijd was goed eten, frisse lucht en veel rust. Vaak lagen patiënten voor maanden of zelfs jaren in een tbc-huisje. Lees hier meer over tbc-huisjes.

Vanaf het eerste moment dat Resi en Rogier de Margaretha’s Hoeve zagen, werden zij verliefd op deze verlengde stolpboerderij uit 1880. Straks mogen zij de eerste gasten ontvangen in de appartementen en in het tbc-huisje, waar men in de zon thee kan gaan drinken. Op dit moment is een aantal appartementen al verhuurd, maar er zijn nog appartementen beschikbaar. Voor vrijblijvende informatie, zie: https://www.herbergier.nl/nieuw-vennep

Applaus voor de zorg!

Een samenwerkingsproject van Stadsherstel en De Drie Notenboomen (zorgconcept Herbergier)

Met dank aan:

De restauratie van het tbc-huisje is mede mogelijk gemaakt door: