Skip to navigation | Ga naar menu

Stadsherstel en corona

24 maart 2020

Wij leven mee met alle ondernemers, organisatoren, cultuurliefhebbers, onze Vrienden, vrijwilligers en alle anderen die nu een moeilijke tijd doormaken vanwege het coronavirus. Met elkaar zorgden we voor reuring in de monumenten waar we straks hopelijk allemaal weer, in goede gezondheid, van kunnen genieten. Maar tot die tijd proberen wij samen deze periode zo goed mogelijk door te komen. 

De cultuur- en vastgoedsector waarin wij werken behoren tot de sectoren die hard door de coronacrisis geraakt worden. Stadsherstel zelf ondervindt ook flinke financiële tegenslagen. Zoals alle activiteiten in onze Bijzondere Locaties die in ieder geval tot 1 juni zijn stopgezet, het onderhoud en beheer dat niet overal meer uitgevoerd kan worden, maar ook onze restauratieprojecten die niet op dezelfde manier door kunnen gaan. Dit alles brengt voor ons aanzienlijke verliezen met zich mee, ook vanwege extra leegstand van die monumenten. 

Onze vaste huurders 

Maar wij zijn natuurlijk niet de enige. Het pakket aan financiële hulpmaatregelen van de overheid is er onder andere voor ondernemers, zzp’ers en culturele organisaties, zodat zij hun huur kunnen betalen. Niettemin kunnen we ons voorstellen dat er huurders zijn die desondanks financiële problemen houden. 
We hebben meer dan 1.000 huurders en vorige week werden we verrast door de snelle verzoeken om compensatie van onze huurders. We besloten om een algemene reactie te geven waarin we geen beloften doen, voordat we een beeld hebben van de financiële impact op Stadsherstel zelf. 

De wereld ziet er sinds de verscherpte maatregelen weer heel anders uit. Wij zijn bezig met het in kaart brengen van de financiële situatie van Stadsherstel. Wanneer dat beeld compleet is, zullen we bekijken of wij toch wat kunnen doen voor onze zakelijke huurders die het moeilijk hebben en een belangrijke functie in steden en dorpen vervullen, bijvoorbeeld door uitstel van betaling van een gedeelte van de huur te geven. Natuurlijk vinden wij ook dat we moeten kijken wat we kunnen doen, zodat we hier allemaal goed uitkomen.

Huurders en bezoekers van onze Bijzondere Locaties

Ook hebben wij met onze Bijzondere Locaties, zoals De Duif en het Zonnehuis, te maken met de coronamaatregelen. Op instructie van de landelijke overheid zijn in verband met de verspreiding van het coronavirus alle activiteiten in onze evenementlocaties tot 1 juni geannuleerd. Iedereen in bezit van kaarten voor geannuleerde evenementen ontvangt zo spoedig mogelijk bericht over eventuele nieuwe data of eventuele restitutie van het aankoopbedrag. Bekijk onze CULTUURAGENDA en hieronder een overzicht van alle verplaatsingen tot nu toe. Dit overzicht wordt regelmatig geüpdatet.

14 t/m 22 maart Musical De Jantjes (’t Zonnehuis) verplaatst naar 26 september t/m 4 oktober 2020
15 maart Hommage aan Edgar Palm (Amstelkerk) verplaatst naar 11 oktober 2020
20 maart Literaire avond: Martinus Nijhoff vertaalprijs (De Duif) verplaatst naar 18 september 2020
21 maart Old Roots New Routes: Raj Mohan & Ensemble (Amstelkerk) verplaatst naar 19 februari 2021

11 april Paradiso presenteert: Luka Bloom (De Duif) verplaatst naar 19 november 2020
14 april Rondane Kwartet speelt Simeon ten Holt: Canto Ostinato (De Duif) verplaatst naar 24 november 2020
15 april Rondane Kwartet speelt Simeon ten Holt: Lemniscaat (De Duif) verplaatst naar 25 november 2020
18 april Old Roots New Routes: Mozaïek Ensemble (Amstelkerk) verplaatst naar 20 maart 2021
26 april Vrienden van de Kamermuziek (Amstelkerk) verplaatst naar 28 juni 2020

3 mei Paradiso presenteert: Baxter Dury (’t Zonnehuis) verplaatst naar 15 oktober 2020
5 mei Old Roots New Routes: Patricio Wang Ensemble (De Duif) verplaatst naar 1 mei 2021
23 mei Old Roots New Routes: Tarmonica (Amstelkerk) verplaatst naar 9 april 2021De huurders van onze Bijzondere Locaties kunnen hun evenementen zonder extra kosten verplaatsen naar een andere datum. Wel vragen wij onze huurders om een gedeelte van de beheerderskosten te betalen, zodat wij de ingedeelde zzp’ers gedeeltelijk kunnen blijven betalen.

Onderhoud, beheer en restauraties

Maar onze onderhoud, beheer en restauratiewerkzaamheden gaan door bij de monumenten waar dat mogelijk is. Natuurlijk volgens de richtlijnen van het RIVM en indien nodig in samenspraak met de aannemers en onze huurders. Wij voldoen daardoor ook aan de wensen van Bouwend Nederland om, zoveel mogelijk, bouwprojecten door te laten gaan. Zo kan de bouwsector, die niet thuis kan werken en al veel last heeft ondervonden van de stikstof en PFAS-norm, niet onnodig verlies lijden. 

Wij hopen, zoals eerder gezegd, dat wij er met elkaar goed uitkomen en we houden u op de hoogte van de ontwikkelingen en danken u voor uw begrip. Zorg goed voor uzelf en voor anderen. 

Directie en medewerkers van Stadsherstel Amsterdam

Categorie: Algemeen nieuws