Skip to navigation | Ga naar menu

STADSHERSTEL SURINAME

31 januari 2019

Overal ter wereld staan krotten op de tocht. Gelukkig zijn er steeds meer landen die de waarde van restauratie en monumentenzorg inzien. En waar mensen daadwerkelijk de schouders onder het opknapwerk zetten, geeft Stadsherstel graag advies. ​

De oprichters van Stadsherstel Amsterdam hadden zich 63 jaar geleden waarschijnlijk niet gerealiseerd dat de formule van de organisatie ook internationaal aan zou slaan. Geestelijk vader Geurt Brinkgreve gaf weliswaar aan dat Amsterdam een voorbeeldfunctie moest krijgen, maar het werd veel meer dan dat.

Enige jaren werkt Stadsherstel samen met organisaties in landen buiten Europa die hetzelfde willen bereiken. Dat doen we samen met de gemeente Amsterdam, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het ministerie van OCW, Buitenlandse Zaken en DutchCulture. Vanuit Nederland proberen we draagvlak te krijgen voor het behoud van overzees erfgoed. Zoals in Suriname.


​Prinsessestraat 43

Stadsherstel Suriname

In 2011 is Stadsherstel Suriname opgericht en sindsdien zijn al vier panden gered en gerestaureerd. Het eerste pand was de Julianastraat 56, één van de laatste authentieke Surinaamse houten woningen aan deze straat. Daarna volgden Costerstraat 62, Prinsessestraat 43 en Zwartenhovenbrugstraat 116. De Prinsessestraat 43 is één van de laatste overgebleven voorbeelden van een volkshuisvestingwoning, tegenwoordig is het Koto Museum erin gevestigd. Binnenkort wordt gestart met de restauratie van Prinsessestraat 47, het huis van de oudste man van Suriname, geschonken door 21 erfgenamen.


​Restauratie Zwartehovenbrugstraat 116

Fonds op naam

Er zijn zeer veel bedreigde monumentale panden in Suriname die in slechte staat verkeren en vele panden zijn al gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Er zijn financiën nodig om panden aan te kopen en te restaureren maar door slechte economische omstandigheden is ondersteuning vanuit het Surinaamse bedrijfsleven en particulieren echter beperkt. Daarom hebben het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stadsherstel Amsterdam en Stadsherstel Suriname het Themafonds Surinaams Erfgoed opgericht. Zie hier hoe u ook kunt helpen Surinaams erfgoed te redden.

Lees en kom langs 

Meer willen weten over Stadsherstel met Suriname? Lees het mooie en informatieve boekje ‘Stadsherstellen aan gedeeld cultureel erfgoed in Amsterdam en Suriname’ . Het is te koop voor 10 euro (of ontvang het gratis bij een Vriendenlidmaatschap), direct bestellen kan via .

Of kom gewoon in juni en juli naar Stadsherstels Surinaamse maanden in de Amstelkerk. De kunstexpositie Benedictio III: prasi-oso, de magie van authentieke parels is te zien met prachtige kunstwerken van een aantal geselecteerde Surinaamse kunstenaars en een speciaal ontworpen video-animatie. Samenstelling kunstexpositie Natasha Knoppel Art Galleries. Daarnaast zijn er 3 interessante lezingen:

·         woensdag 12 juni vertelt Cynthia McLeod over Elizabeth Samson, De Vrije Negerin. Tickets

·         woensdag 3 juli vertelt Paul Morel over het redden van Surinaamse huizen. Tickets

·         woensdag 10 juli vertelt Julie-Marthe Cohen over Joodse sporen in Suriname. Tickets

De lezingen starten om 20:00 uur, online kaarten zijn tot een dag voor de lezing online (zie de Ticketlinks hierboven) te koop, prijzen (incl. servicekosten) € 6,30 voor Vrienden – € 8,91 voor niet Vrienden. Op de avond zelf, vanaf 19:30 uur, kunnen ook kaarten worden gekocht: € 5 voor Vrienden en € 7,50 euro voor niet Vrienden. Vriend worden kan op de avond zelf of hier.
De expositie is van 19 juni - 29 juli tijdens kantooruren gratis te bezoeken in de Amstelkerk. Op 12 juni, de avond van de lezing van Cynthia McLeod, kunt u alvast twee prachtige kunstwerken bewonderen.

Categorie: Algemeen nieuws