Skip to navigation | Ga naar menu

TIEN CULTUURTIPS VOOR DE FEESTMAAND

1 december 2019

In deze feestelijke maand programmeren we uiteraard veel kerstconcerten in onze Bijzondere Locaties. Daar zullen we in deze tips volop aandacht aan besteden. Maar is meer te beleven op cultureel gebied in december, zoals het Culture Unlimited Festival in de Amstelkerk en de Serious Request lezing- en muziekavond in ‘t Zonnehuis. Lees hier alle tips en doe er je voordeel mee!  

MUZIKAAL ALTERNATIEF OP PAKJESAVOND

donderdag 5 december in de Amstelkerk

Elk jaar op 5 december presenteert Tomoko Mukaiyama een muzikaal alternatief voor de traditionele pakjesavond van Sinterklaas. In plaats van het uitpakken van cadeautjes in huiselijke kring komen vrienden, familie, muziek- en kunstliefhebbers samen in de Amstelkerk. Dit jaar speelt Tomoko een solorecital: een combinatie van hedendaagse muziek en muziek uit de barok op de moderne vleugel. Zowel liefhebbers van Jean-Philippe Rameau als Steve Reich zijn op dit heerlijke avondje aan het goede adres op het Amstelveld.

A CHRISTMAS FAIRY TALE

zondag 8 december in de Vondelkerk

Iedereen die wel eens in de Vondelkerk geweest is, begrijpt waarom wij deze Bijzondere Locatie vaak beschrijven als sprookjesachtig. Het is moeilijk uit te leggen, maar snappen doet iedereen het. Ook The String Soloists snappen dit en grijpen de sprookjesachtige setting van deze kerk aan om een passend concert te organiseren rondom het werk van Tsjaikovsk en specifiek zijn kerstsprookje De Notenkraker. Als klap op de vuurpijl komt de Duitse solo-cellist Johannes Krebs over om er samen een geweldige middag van te maken.

ERARD ENSEMBLE

woensdag 11 december in de Van Houtenkerk en dinsdag 17 december in de Amstelkerk

Of ze nu oud of nieuw zijn, kerst blijft de tijd van de tradities. Het is dan ook met veel plezier dat we de vijfde editie van het programma Kerst met het Erard Ensemble mogen presenteren. Met onder andere de hemelbestormende Vijfde Suite voor cello van Bach. Daarna speelt het ensemble hun Kerstmix, die nu nog in het geheim wordt voorbereid. Let wel: dit zijn geen standaard kerstliedjes, wel heel mooie en verrassende kamermuziek. Na de pauze spelen ze samen met de jonge contrabassist James Oesi het betoverende Forellenkwintet van Schubert. Ze doen dit op 11 december in de Van Houtenkerk in Weesp en de week daarna op dinsdag in de Amstelkerk.

VU-KAMERKOOR

zondag 15 december in de Posthoornkerk

Kerst - warmte, magie, kindeke teer. Menig componist kon de verleiding niet weerstaan en schreef kerstmuziek waar de honing vanaf druipt. Vanaf de twintigste eeuw kon dit niet meer; serieuze muziek mocht niet langer mierzoet zijn. Het VU-Kamerkoor zal in de Posthoornkerk het kerstverhaal vertellen namens drie twintigste-eeuwse componisten: Hugo Distler, Benjamin Britten en Francis Poulenc. Onder leiding van dirigent Krista Audere en met harpiste Victoria Davies zullen ze dit doen zonder dat het aloude kerstgevoel hieronder lijdt. Kom dus langs in onze locatie aan de Haarlemmerstraat voor een warm kerstverhaal vol frisse harmonieën!

CULTURE UNLIMITED FESTIVAL 2019

maandag 16 december in de Amstelkerk

Culture Unlimited verbindt verschillende culturen via muziek en andere kunstvormen. Dat klinkt ons als muziek in de oren! Op maandag 16 december organiseren ze het Culture Unlimited Festival bij ons in de Amstelkerk. Met o.a. een concert van het New European Ensemble en zangeres Sanne Rambags die gedichten uit literair tijdschrift De Gids zingt onder begeleiding van improvisatie-musici Bram Stadhouders en Joost Lijbaart. Er zijn nog kaarten.

IN ACTIE VOOR SLACHTOFFERS VAN MENSENHANDEL

woensdag 18 december in ’t Zonnehuis

In samenwerking met 3FM Serious Request: The Lifeline komt het Rode Kruis Amsterdam in actie voor slachtoffers van mensenhandel. ’t Zonnehuis is de locatie voor een lezing- en muziekavond om de bewustwording rondom het thema mensenhandel te vergroten én tegelijkertijd geld op te halen voor het goede doel. De opbrengst gaat naar voorlichtingsprojecten om mensenhandel te voorkomen en herkennen, en naar psychologische hulp voor de slachtoffers. De sprekers, waaronder Robbert Hoving (Hoofd Bureau Nationaal Rapporteur Mensenhandel), worden afgewisseld door de Jazz Academy Bigband van de Muziekschool Amsterdam. 

EEN HEMELSE KERST IN DE JORDAAN

vrijdag 20 t/m donderdag 26 december in ’t Zonnehuis

Na het succes van 'Kerstfeest in de Jordaan' is daar nu de nieuwe kerstvoorstelling 'Een Hemelse Kerst in de Jordaan' in ‘t Zonnehuis. Natuurlijk weer met Johnny Jordaan (Rob van de Meeberg), Tante Leen (Marjolijn Touw) en Willy Alberti (Harry Slinger), die vanuit de hemel terugkijken op de gezellige Kerstdagen in de Jordaan. Het bekende trio zingt alle klassiekers die hen zo groot maakten en wij kunnen er met zijn allen nog één keer bij zijn.

VAN STILLE NACHT TOT JINGLE BELLS

zaterdag 21 december in de Van Houtenkerk

Laurens van Rooyen is een van Nederlands bekendste (film)componisten/pianisten. Hij heeft al heel veel kerstconcerten gegeven maar de concerten met kerstmuziek die hij samen met kinderen gemaakt heeft, beschouwd hij als de mooiste. Daarom is hij (en zijn wij) ook zo ontzettend blij dat het de Gooische Muziekschool is gelukt om een kinderkoor samen te stellen met kinderen vanuit bijna alle basisscholen in Weesp. Met dit nieuwe kinderkoor zullen ze samen in de sfeervolle Van Houtenkerk een afwisselend programma brengen waarbij Van Rooyen zijn solostukken afwisselt met bekende kerstliederen die hij samen met de kinderen ten gehore zal brengen. Van Stille Nacht tot Jingle Bells.

SHIRMA’S CHRISTMAS GOSPEL SESSIONS 2019

donderdag 26 december in De Duif

Wegens het overweldigende succes van vorig jaar gaat zangeres Shirma Rouse ook dit jaar op tournee met haar Christmas Gospel Sessions. De Duif kan natuurlijk niet ontbreken in de tourlijst, dus op ‘derde kerstdag’ kunnen we de kerstsfeer nog even doortrekken in onze verborgen parel aan de Prinsengracht. Mensen die er vorig jaar bij waren weten genoeg, maar we tippen dit nu graag ook voor mensen die het gemist hebben. Met welbekende kerstklassiekers als Driving home for Christmas, Silent night, All I want for Christmas, Let it snow en nog vele opzwepende, swingende, mooie liedjes wordt dit weer een avond om nooit te vergeten.

TANGO X 2

zaterdag 28 december in De Duif en maandag 30 december in ’t Zonnehuis

Hoe het jaar beter afsluiten dan met nog één keer een goede dansavond? Misschien met twee keer een goede dansavond! Op 28 december kunnen tangodansers namelijk terecht in De Duif en twee dagen later zijn ze meer dan welkom in ’t Zonnehuis. Beide avonden met top-DJ’s en beide avonden natuurlijk in een prachtige monumentale ambiance, zoals je van ons gewend bent.

Er is natuurlijk nog veel meer te beleven in onze locaties, deze maand. We verwijzen daarom, zoals elke maand, weer naar het volledige overzicht in onze cultuuragenda. Tot gauw!

Categorie: Algemeen nieuws