Skip to navigation | Ga naar menu

Tussenstand Haarlemmerpoort 85%, op naar de 100!

6 december 2018

"Er verdwijnt al zo veel. Nu is de kans om bij te dragen aan behoud van Amsterdam!" Beter dan donateur Harm Ploeger kunnen we het niet verwoorden. We zijn heel blij om te kunnen melden dat we al 85% van de benodigde 171.000 euro binnen hebben. Als dat zo door gaat kunnen we de poort echt grondig en liefdevol restaureren!

De Vrienden van Stadsherstel hebben het initiatief genomen om de iconische Haarlemmerpoort weer te laten stralen. Ze organiseren een crowdfunding om het gebouw ambachtelijk te kunnen restaureren, inclusief alle monumentale details. Ooit genoten trotse Amsterdammers van de imposante triomfpoort, dat verdient de stad nu weer. 

Koninklijk tintje

De sobere neoclassicistische Haarlemmerpoort staat al jaren ontheemd aan de rand van het Westerpark. In de negentiende eeuw was dat anders. Koning Willem II had de eer om de poort één dag vóór zijn inhuldiging in 1840 te openen. Hij reed er ter triomf onderdoor, vanaf dat moment was de poort open als accijnskantoor. De poort wordt ook wel Willemspoort genoemd. 
De ‘eigenwijze’ Amsterdammers noemden hem natuurlijk gewoon de Haarlemmerpoort, omdat hij toegang tot de stad verschafte vanuit Haarlem. 
Sinds de poort zijn publieke functie kwijtraakte, is het gebied eromheen wat desolaat. Nu de poort opnieuw toekomst krijgt, krijgt ook de omgeving een injectie en is er weer vrij baan voor de oorspronkelijke levendigheid ter plekke. Stadsherstel kreeg de kans om de poort te kopen, er lag al een mooi bestemmingsplan klaar. Dat nemen we over; op de begane grond horeca en woningen erboven.

Interessante achtergronden

Lees HIER het interview met de koninklijke restaurateur van de klok, of de motivatie van Robert Hoegen, die namens de erven van zijn vader een zuil doneert.

Maar liefst (bijna) 500 Amsterdam-liefhebbers schonken al een bijdrage aan de toekomstige Haarlemmerpoort. Het goede nieuws: u kunt nog de boeken in als één van de dragers!

Bouw mee met de Vrienden, geef de verweesde Haarlemmerpoort zijn allure terug!
Ga naar mijnstadsherstel.nl en stort uw bijdrage simpel en snel!

Met dank aan:

en donateurs Haarlemmerpoort