Skip to navigation | Ga naar menu

Vakantie in Noord-Holland: zes tips

3 juli 2020

Deze zomer vieren veel mensen vakantie in Nederland. Stadsherstel heeft in Noord-Holland een aantal mooie locaties die de moeite waard zijn om te bekijken. Wij hebben een paar tips voor u verzameld, met fiets- en wandelroutes naar onder andere forten, musea en een molen. Wat zijn onze zes tips?

Op de fiets langs forten en een molen
De Stelling van Amsterdam, een oud verdedigingsnetwerk dat op de Werelderfgoedlijst staat, telt 42 forten. En al zijn de forten gedurende deze maanden van de coronaperiode gesloten, de fietstochten ernaartoe tonen heel goed aan hoe prachtig de forten liggen in het Noord-Hollandse landschap.

Tip 1:
Vanaf Amsterdam kunt u via een mooie fietsroute van circa 45 minuten, die gaat over de Diemerzeedijk en de Nesciobrug, naar ons Fort Diemerdam en de Kringenwetboerderij Zeehoeve. Beide panden lagen voorheen aan de Zuiderzee, vandaar ook de naam Zeehoeve. Strek even de benen en loop langs de panden. Bovendien is Paviljoen Puur op zaterdag en zondag open voor een lunch, wel graag van tevoren reserveren zodat u lekker overdekt met zicht op de gebouwen van Fort Diemerdam kunt genieten. Reserveren via: https://www.paviljoenpuur.nl/buitendinereninamsterdam


Fort Diemerdam en Paviljoen Puur.

Tip 2:
Nog meer historische fortenpracht van de Stelling van Amsterdam is te zien op de ‘westelijke frontroute’. Deze mooie route van ongeveer 38 kilometer start in Beverwijk en brengt u via dijkjes naar onder andere Fort aan den Ham en Fort Krommeniedijk. Klik hier voor de route.
De aarden wallen van Fort aan den Ham, het eerste onderdeel van dit verdedigingswerk, dateren uit 1896. Het fort zelf werd in 1903 opgeleverd. In de onlangs gerestaureerde genieloods kunnen acht kunstenaars in een eigen atelier werken aan kunstprojecten.
Fort Krommeniedijk ligt midden in de (natte) weilanden tussen Krommenie en Uitgeest. De omliggende weilanden zijn rijk aan weidevogels. Neem dus zeker de verrekijker mee en stap van de fiets en spot vogels als de goudplevier, kievit of de grutto.


De gerestaureerde genieloods.

Musea: van legendarische motoren tot de historie van Noord

Tip 3:
Pak op de fiets de gratis IJPlein pont achter Centraal Station naar Amsterdam Noord en fiets een kort stukje naar Museum Amsterdam Noord op de Zamenhofstraat 28A. In dit voormalig badhuis uit 1919 in Vogeldorp is deze zomer naast de vaste tentoonstelling, de tentoonstelling ‘Noord Vrij’ te bezoeken. Binnen deze tentoonstelling ziet u wat anno 2020 in Amsterdam Noord nog herinnert aan de Tweede Wereldoorlog. Bezoek is alleen mogelijk na reservering via . Openingstijden donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur, tijdslots om 13.00, 14.30 en 16.00 uur.

Tip 4:
Geïnteresseerd in draaiende motoren? Breng dan een bezoek aan Museum ’t Kromhout op de Hoogte Kadijk 147. Technische ontwikkelingen van voornamelijk Kromhoutmotoren die hier vanaf 1901 werden geproduceerd, zijn te zien. Maar ook andere zeer oude motoren van Deutz en Van Rennes (1895) zijn werkend te aanschouwen. Elke dinsdag van 09:30 tot en met 15:30 uur bent u van harte welkom en ziet u hoe vrijwilligers sleutelen aan de oude motoren. En iedere derde zondag van de maand is het museum geopend tussen 12:00 - 15.30 uur. Volgt u wel de richtlijnen, deze zijn duidelijk zichtbaar in het museum. Telefonisch aanmelden is niet nodig, maar let wel op de 1,5 meterregel bij binnenkomst.

Een school, een molen en een politiepost

Tip 5: 
Als u de verhalen van Dik Trom kent, dan is dit zeker leuk om te doen: wandel het Dik Trom pad. Klik hier voor de route en kijk of u de plekken uit de verhalen kunt herkennen. Cornelis Johannes Kieviet schreef in Etersheim in de 19e eeuw de inmiddels beroemde verhalen over Dik Trom. Bezoek ons Schooltje van Dik Trom en neem plaats in de lage schoolbanken. Voorlopig is bezoek alleen mogelijk op afspraak en voor 5-10 personen. Voor een afspraak kunt u 06 539 23625 bellen of mailen naar . Zie voor het laatste nieuws: http://www.hetschooltjevandiktrom.nl/

Tip 6:
Vanuit Amsterdam fietst u binnen een half uur naar Sloten, daar kunt u twee Stadsherstelpanden bezoeken: de Akermolen op het Zwarte Pad 30 en verder in zuidelijke richting, op circa 8 minuten fietsen, het Kleinste Politiebureautje van Nederland aan het Dorpsplein. Dankzij een crowdfunding die 52.000 euro opbracht, is het monumentale gebouwtje uit 1866 door Stadsherstel aangekocht en gerestaureerd. Het is mogelijk om deze politiepost, bestaande uit een kleine ruimte en één cel van vier vierkante meter, te bezoeken. Mail hiervoor wel van tevoren Ben Meijer via  . De heer Meijer organiseert ook op afspraak rondleidingen voor maximaal 4 personen. Start- en eindpunt is bij het politiebureautje.De Akermolen oftewel de Oude Molen wordt gerund door mensen met een verstandelijke beperking. Strijk neer op het fijne terras aan het water en geniet met een drankje van een zomerse dag in eigen land. En zie in de molenstomp de oude molengangen die nog in de grond zitten en door een glazen vloer zichtbaar zijn gemaakt. Deze bezienswaardigheid is gefinancierd door de Vereniging Vrienden van Stadsherstel. Zie hier de route Op weg naar Sloten

Categorie: Algemeen nieuws